Δευτέρα 31 Μαΐου 2010
Δεθνής υποκρισία
Αρκεί να σηκώνει "σκόνη".
Κυριακή 30 Μαΐου 2010
playlist της 30ης Μαίου 2010
2.- Sweet music -Mocky
3.- Wonders never Cease -Morcheeba
4.- Little Red Rooster -Big Mama Thorton
5.- Missed the Boat -Modest House
6.- Drive -REM
7.- I'm lonely (but i ain't that lonely yet ) -White Stripes
8.- Rhum and Coca Cola -Calypso Rose
9.- Electric -Madrugada
ΥΓ.Η χθεσινή εκπομπή που εγινε λίγο άνω κάτω εξαιτίας της επικαιρότητας, κατέστρεψε την playlist. Απλά, παίχτηκαν κάποιες μουσικές.
Τετάρτη 26 Μαΐου 2010
Περί φθοράς της ελληνικής γλώσσας και δημοκρατίας
Οι τακτικοί αρθρογράφοι των εφημερίδων κατά μήνα Αύγουστο αλλάζουν ύφος και γράφουν πιο χαλαρά. Διαβάζω με ευχαρίστηση αυτά τα άρθρα και ελπίζω ότι οι παρακάτω γραμμές θα ενταχθούν αρμονικά στο κλίμα.
Το σημερινό θέμα αφορά την καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας. Καθώς δεν είμαι φιλόλογος, μπορώ να γράφω με αυγουστιάτικη ευχέρεια και προσωπικά: θεωρώ την ελληνική γλώσσα θησαυρό ανεκτίμητο της ανθρωπότητας, ιδίως επειδή αυτή συνδέει με την πνευματική παραγωγή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Με το σπουδαιότερο επίτευγμα του ανθρώπου στη Γη, το οποίο παρέχει αδιάκοπα ιδέες, σύμβολα, εργαλεία λόγου και αξιοπρέπειας.
Αντιπαρέρχομαι, κατά περίπτωση τηλεγραφικά ή αναλυτικά, τα επιχειρήματα περί της θέσης, τότε, των δούλων και των γυναικών. Υπεραπλουστεύοντας: η Αθηναϊκή Δημοκρατία βελτίωσε την κατάσταση που παρέλαβε από την προκλασική εποχή, κι αν διαρκούσε, μάλλον θα τη βελτίωνε συνεχώς, παρά τις αντιστάσεις του κόσμου των γενών.
Θα με άφηναν ίσως αδιάφορο κάποια φαινόμενα φθοράς της ελληνικής γλώσσας, αν δεν φοβόμουν την αποσύνδεση από τις δημοκρατικές ιδέες. Με ένα παράδειγμα: δεν θα πρόσεχα στη γλώσσα της τηλεόρασης την περιττή εισαγωγή ξένων λέξεων ή τους στομφώδεις νεολογισμούς, αν δεν αναγνώριζα σε αυτά ένα βήμα προς την εγκατάλειψη ενός πολύτιμου οργάνου: του μέσου κατανόησης του πολιτισμού της Αρχαίας Αθήνας. Οσο βέβαια εξασθενεί η δυνατότητα κατανόησης, εξασθενεί και η αίσθηση οποιασδήποτε συμμετοχής στον πολιτισμό αυτόν.
Ηελληνική γλώσσα φθείρεται μέσα σε βοή μεμψιμοιρίας ή σε σιωπές αδιαφορίας. Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν «φθείρεται» σε τρίτο πρόσωπο, αλλά επειδή εμείς, ως υποκείμενα, την παραμελούμε και την καταστρέφουμε. Η καλλιέργεια της γλώσσας, ως ενέργημα συλλογικό, προϋποθέτει κοινωνική και πολιτική συμμετοχή. Ενα νεοφιλελεύθερο κράτος, που προγραμματίζει αποκλειστικά με βάση τις ανάγκες του προϋπολογισμού του, που στηρίζει τη δημόσια εκπαίδευση μόνο στο μέτρο που εξυπηρετείται παράπλευρα η αγορά και αφήνει τη χρηματοδότηση των ερευνών και των συνεδρίων στη μεγαθυμία των χορηγών, που αυτοπροσδιορίζεται με κούφιες εθνικιστικές κορώνες σε τελετές και οθόνες, αυτό το κράτος δεν ενδιαφέρεται ούτε για τη γλώσσα ούτε για τη δημοκρατία. Το ίδιο ισχύει για ένα κοινωνικό σώμα αφοσιωμένο στην ιδιώτευση, στο κέρδος και στην κατανάλωση.
Η εξουσίαση προτιμά, αντίθετα, αντί του διαλόγου, τη σιωπή των αμνών. Οι Αγγλοαμερικανοί ονομάζουν ήδη με τον όρο «intelligence» (νόηση, ευφυΐα) τις δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών και τα προϊόντα της κάμερας. Να υποθέσουμε, άραγε, ότι ο όρος αυτός κάποτε θα αποσυρθεί από την περιοχή της έλλογης σκέψης και θα αφιερωθεί στις «έξυπνες» παρακολουθήσεις;
Οποιος διαλέγεται, ουσιαστικά χρειάζεται γλώσσα ικανή να μεταδίδει με ακρίβεια και πυκνότητα τα νοήματα. Οποιος δημιουργεί το πράγμα, χρειάζεται και δικαιούται επίσης να το ονοματίζει. Οι Αθηναίοι καλλιέργησαν την παρρησία, την ισηγορία, την επιείκεια, τη φιλοσοφία, γι' αυτό και εφηύραν τις αντίστοιχες λέξεις, που μένουν μέχρι σήμερα παγκοσμίως χωρίς αξιόμαχο λεκτικό ισοδύναμο. Τίμησαν τον δημόσιο χώρο και λόγο, γι' αυτό αποκαλούσαν δημιουργία μόνον ό,τι έκαναν δημοσίως και όχι τα εν οίκω. Πώς να μην είναι εν τω μεταξύ αγγλικοί ή γαλλικοί οι σύγχρονοι όροι περί τους υπολογιστές ή το αυτοκίνητο; Εκείνοι εφηύραν, εκείνοι βάφτισαν. Οι απεγνωσμένες εκ των υστέρων αποδόσεις στα ελληνικά ελάχιστα σώζουν ή αλλάζουν. Ας παράγουμε έργα και αγαθά, ας συμμετέχουμε σε δημόσιους διαλόγους επιστήμης, κοινωνίας ή πολιτικής, ώστε να παράγουμε και ελληνικά ονόματα.
Στα μαθητικά μου χρόνια κυκλοφορούσαν βιβλία με «διαμάντια» από λάθη μαθητών σε εκθέσεις κι άλλα γραπτά, λάθη που μαρτυρούσαν αφέλεια και «ξύλο απελέκητο». Μου προκαλούσαν όμως αποστροφή τα ίδια τα βιβλία αυτά. Τα θεωρούσα γραμμένα από δασκάλους που αντί να σκύψουν με στοργή και να διορθώσουν, παραμόνευαν για να δοξαστούν ή να κερδίσουν εκθέτοντας και ειρωνευόμενοι τα κατορθώματα των μαθητών τους.
Θα εισφέρω εδώ ένα δείγμα λαθών και άγνοιας γλωσσικής, όχι επειδή άλλαξα ιδέες, αλλά επειδή σήμερα η ανακοίνωση των γλωσσικών λαθών των μαθητών ολοένα και περισσότερο γίνεται χρήσιμη ως αυτογνωσία και αυτοκριτική των δασκάλων: ενός ολόκληρου συστήματος, εκπαιδευτικού και όχι μόνο.
Προ καιρού υπαγορεύτηκε σε πρωτοετείς φοιτητές Νομικής, μοιρασμένους σε έξι αίθουσες, μια άσκηση Ποινικού Δικαίου. Σε κάποιο σημείο η άσκηση αναφερόταν σ' έναν κλέφτη που είχε μπει σε ξένο σπίτι. Ισως κακώς (ιδού η αυτοκριτική) αντί να επιλέξω το ρήμα «μπήκε», σημείωνα «εισέδυσε». Αποτέλεσμα πρώτο: και στα έξι τμήματα οι φοιτητές ρώτησαν τι σημαίνει η λέξη. Διευκρίνησα, «μπήκε» ή «χώθηκε». Αποτέλεσμα δεύτερο: αμέσως παρακάτω.
Πολλοί προτίμησαν να διαγράψουν την αρχική ακαταλαβίστικη λέξη και να γράψουν «μπήκε» ή «χώθηκε». Από άλλους αποθησαύρισα αντί του «εισέδυσε» τα εξής -και ως εξής- γραμμένα: εισέθεσε, εισέθυσε, εισέβησε, ησέβησε, εισέβυσε, εισέρχησε (αυτό πολλές φορές), εισέρησε, εισέγησε, εισχώρησε (αυτό σωστό) και εισέβει. Προσθέτω: κάποιος μεμονωμένος, λίγες γραμμές πιο πάνω, αντί «ογκώδη» αντικείμενα άκουσε και έγραψε «gothic» αντικείμενα.
Δυσκολία επικοινωνίας, λοιπόν. Δεν ξέρω αν τα ανελλήνιστα κείμενα, ιδίως στην τηλεόραση, συνιστούν αίτιο ή σύμπτωμα. Μάλλον ανακυκλώνονται τα δύο. Είναι ξεκάθαρο άλλωστε ότι οι εκφωνητές δεν υποψιάζονται ότι κάνουν λάθη, ούτε αξιολογούνται γι' αυτά από τους διευθυντές τους. Ο αγοραίος πολιτισμός, γενικά, αδιαφορεί για τη γλώσσα ως εργαλείο διαλόγου κοινωνικής και πολιτικής συμμετοχής και ανάλυσης. Αναμενόμενο να αδιαφορεί και για την ελληνική γλώσσα ως εργαλείο επαφής με τα έργα της δημοκρατίας.
Δευτέρα 24 Μαΐου 2010
Playlist της 23ης Μαίου 2010
2.- Me and the Devil -Gil Scott - Heron
3.- Mi Nina Lola -Buica
4.- Poor little World -Royal Wood
5.- Tell me ti's not Over -Starsailor
6.- What's your name -Lynard Skynard
7.- Got Ma Nuts from a Hippie -The Fratellis and Pete Townsent
8.- Living Cup -Rolling Stones
9.- Redemption Song -Joe Strummer and the Mescalleros
10.- Please Stay -Twilight Singers
11.- Who Snatched the baby -Band of Holy Joy
Σάββατο 22 Μαΐου 2010
Playlist της 22ης Μαίου 2010
2.- Summertime -Mishka Adams
3.- Obsessions -Marina and the Diamonds
4.- What i got -Sublime
5.- Nights of the Leaving Dead -Tilly and the Wall
6.- Along for the Ride -Mates of State
7.- Too Afraid to Love -The Black Keys
8.- Cigarettes and Cola -Jet
9.- Senor (Tales of Yankee Power) -Calexico with Willie Nelson
Παρασκευή 21 Μαΐου 2010
Οδηγίες προς ναυτιλομένους.
Πέμπτη 20 Μαΐου 2010
Tο παραμύθι του μονόδρομου.
Θεραπείες του Μεσαίωνα.
Υπάρχουν διδάγματα από αυτό το φιάσκο. Κατ’ αρχάς, καμία κυβέρνηση δεν πρέπει να υπογράφει μία συμφωνία που θα εγγυάται μία ανοικτή ύφεση και να επαφίεται στην παγκόσμια οικονομία για να την τραβήξει έξω από αυτή. Αυτή η διαδικασία της «εσωτερικής υποτίμησης» - σύμφωνα με την οποία η ανεργία σκόπιμα οδηγείται σε υψηλά επίπεδα, ώστε να μειωθούν μισθοί και τιμές διατηρώντας την ονομαστική συναλλαγματική ισοτιμία σταθερή - δεν είναι μόνο άδικη. Είναι και ασύμφορη. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για την Ελλάδα με δεδομένο το αρχικό βάρος του χρέους της. Οι χιλιάδες Έλληνες που βρέθηκαν στο δρόμο έχουν δίκιο. Η ΕΕ και οι οικονομολόγοι έχουν άδικο. Δεν μπορεί να συρρικνωθεί ο δρόμος σας από την ύφεση. Πρέπει να αυξήσετε τον αριθμό διεξόδων, όπως κάνουν οι ΗΠΑ, έστω και πολύ αργά. Εφόσον η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν προσφέρουν μία επιλογή ανάπτυξης στην Ελλάδα, θα ήταν καλύτερα η χώρα να εξέλθει από την ευρωζώνη και να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της.
Η Αργεντινή προσπάθησε να εφαρμόσει αυτή τη στρατηγική της «εσωτερικής υποτίμησης» από τα μέσα του 1998 έως τα τέλη του 2001, πάσχοντας από μία ύφεση που οδήγησε τη μισή χώρα στη φτώχεια. Τότε επαναδιαπραγματεύτηκε το χρέος της. Η οικονομία συρρικνώθηκε για ένα ακόμη τρίμηνο και στη συνέχει είχε μία σημαντική ανάκαμψη που μεταφράστηκε σε 63% τα επόμενα έξι χρόνια. Αντίθετα, η «εσωτερική υποτίμηση» ως διαδικασία υπόσχεται όχι μόνο ύφεση επ’ αορίστου, αλλά και μια μακρά, πολύ αργή ανάκαμψη, εφόσον λειτουργήσει - όπως μπορούμε να δούμε από τις προβλέψεις του ΔΝΤ για τη Λετονία και την Εσθονία. Και οι δύο αυτές χώρες αναμένεται να χρειαστούν 8 ή 9 χρόνια για να καταλήξουν στα προ ύφεσης παραγωγικά τους επίπεδα. Οι αυθεντίες κατηγορούν εύκολα την Ελλάδα και τις άλλες ασθενέστερες ευρωπαϊκές οικονομίες – Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία και Ισπανία – για τα προβλήματά τους. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι το πραγματικό τους πρόβλημα συνίσταται στο γεγονός ότι ΕΕ και ΔΝΤ εξακολουθούν να τους προσφέρουν τη μεσαιωνική ιατρική αφαίμαξης του ασθενούς. Μέχρι αυτό να αλλάξει να περιμένετε πολύ περισσότερα προβλήματα στο μέλλον”.
Σάββατο 15 Μαΐου 2010
Υστερόγραφο 15
Κάθε πρωί
σκύβεις
να με φιλήσεις.
Η ανάσα σου
ψιθυρίζει
παιχνίδια δελφινιών
και βαθύ κυανό.
Αστερίες κρέμονται
στα μαλλιά Σου
και κάνουν θόρυβο
με το παραμικρό φωνήεν.
Που γύριζες
μέχρι το ξημέρωμα;
Σε είχα προειδοποιήσει.
Αυτές οι παρέες
με τις βουκαμβίλιες
θα σε χαλάσουν.
Ευτυχώς, δεν με άκουσες
και τώρα
γράφω με κόκκινο.
ΑΒ ρέζους θετικό.
Playlist της 15ης Μαίου 2010
Τετάρτη 12 Μαΐου 2010
Τρίτη 11 Μαΐου 2010
Δευτέρα 10 Μαΐου 2010
Η ποίηση των παιδιών.
Κυριακή 9 Μαΐου 2010
Playlist της 9ης Μαίου 2010
Σάββατο 8 Μαΐου 2010
Ούτε τα προσχήματα.
Playlist της 8ης Μαίου 2010
Παρασκευή 7 Μαΐου 2010
Πέμπτη 6 Μαΐου 2010
Οι περιστάσεις.
Τρίτη 4 Μαΐου 2010
Φυγή..
Δευτέρα 3 Μαΐου 2010
Υπεύθυνοι και υποκριτές.
Υπάρχουν πολλές πτυχές της κρίσης που είναι εξοργιστικές. Στον τομέα της πολιτικής συμπεριφοράς, ίσως το πιο εξοργιστικό στοιχείο να αποτελεί η επίκληση του πρωθυπουργού για τους "υπέυθυνους" που πρέπει να πληρώσουν. Μία επίκληση που νομίζω ότι θα επαναλαμβάνεται όλο και συχνότερα και θα εκτρέπει την συζήτηση που εστιάζεται στην ορθότητα ή όχι των κυβερνητικών χειρισμών, με την υπαγωγή της χώρας στην εποπτεία του ΔΝΤ. Το εξοργιστικό στοιχείο αυτής της συμπεριφοράς, είναι η ξεδιάντροπη υποκρισία. Γιατί πιστεύει ο πρωθυπουργός ότι δεν βρίσκεται στην ομάδα εκείνων που είναι υπεύθυνοι και πρέπει να πληρώσουν; Δεν ήταν ο πρωθυπουργός μέλος της κυβερνήσης Σημίτη που αλλοίωσε τα οικονομικά στοιχεία προκειμένου να μπούμε στην ΟΝΕ; Δεν ήταν μέλος της κυβερνησης Σημίτη που αφησε ανοχύρωτο το πλαίσιο προστασίας των επενδυτών στο χρηματιστήριο; Δεν ήταν ο πρωθυπουργός μέλος της κυβέρνησης που υποστήριξε την διεκδίκηση και ανάληψη των Ολυμπιακών αγώνων που θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε; Δεν ήταν ο πρωθυπουργός μέλος της κυβέρνησης που έδωσε τα προνόμια στις τράπεζες, τα media και τους μεγαλοκατασκευαστές; Δεν ήταν ο πρωθυπουργός μέλος της κυβέρνησης των μυστικών ειδικών λογαριασμών και της εγγραφής των εξοπλιστικών δαπανών σε μελλοντικούς προυπολογισμούς; Οταν λοιπόν ο πρωθυπουργός μιλά για "υπεύθυνους" καλό θα είναι να μην ξεχνά ότι περιλαμβάνεται σε αυτούς. Εχει προετοιμαστεί να "πληρώσει" το τίμημα που του αναλογεί για τα λάθη του χθες και πολύ περισσότερο, του σήμερα;
Κυριακή 2 Μαΐου 2010
Η Playlist της 2ας Μαίου 2010
Σάββατο 1 Μαΐου 2010
Υπόμνηση.
Καταδικασμένος είμαι
-χωρίς δικαίωμα έφεσης-
να σκαρφαλώνω αενάως,
σαν άλλος Σίσσυφος,
στο φαράγγι του στήθους Σου,
δίχως τροφή, δίχως νερό,
με ματωμένα δάχτυλα,
ρακένδυτος
και με τον πυρετό του έρωτα
να θολώνει την ματιά μου,
μέχρι να πεθάνω….
….ή να μ’ αγαπήσεις.