Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Αγνοια ή αδιαφορία;

Αραγε, αγνοούσε ή περιφρονούσε την χρησιμότητα του προφυλακτικού;

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Tο όνομα..


Κάτι παραπάνω ήξερε για τους Ελληνες ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν άφηνε στα παιδιά του, για κληρονομιά, το όνομά του. Ο μεγάλος του γιός, με μόνο εφόδιο αυτό το όνομα, έγινε πρωθυπουργός και περιφέρει την ελαφρότητα και την άγνοιά του στις αγορές του κόσμου, όπως ο γύφτος την αρκούδα, στα πανηγύρια.

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Women In Film

Σύμπαν



-Μπαμπά, τι είναι Σύμπαν;
-Τα μάτια Σου, μικρή μου....

Πολιτικοί και συμπεριφορές.


Οι Πολιτικοί των κομμάτων εξουσίας. Ανίκανοι ή διεφθαρμένοι. Στην Ελλάδα πολύ συχνά είναι και τα δύο. Η παρατεινόμενη ατιμωρησία, τους έχει προικίσει και με την αναισθησία. Εκμεταλλεύονται την αμνησία, την αμάθεια, την δουλικότητα, την απληστία και την προσκόλλησή μας στην εξυπηρέτηση -με κάθε τίμημα- του ιδιωτικού συμφέροντος εις βάρος του δημόσιου. Μας "προσφέρουν", ως αντάλλαγμα, ένα μέρος από το κράτος που εκποιούν για λογαριασμό τους, όσο ασκούν την εξουσία που τους παραχωρήσαμε. Η Δημοκρατία έχει μεταβληθεί σε μία απλή αγοραία πράξη. Μου δίνεις, σου δίνω. Χαρακτηριστικά της πολιτικής συμπεριφοράς του έλληνα. Η ιδιώτευση και η συναλλαγή. Οτι, ακριβώς, την καταργεί. Από τον χαρακτηρισμό του "πολιτικού ζώου" απορρίψαμε τον επιθετικό προσδιορισμό και κρατήσαμε το ουσιαστικό, που υπεραπιζόμαστε με πάθος φονταμενταλιστή.

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Ο Χρόνος



Ο Χρόνος είναι λάστιχο

κι εσύ στην μιά του άκρη,

που απλώνεται, τεντώνεται

μέχρι να στάξει δάκρυ,

πάνω στην άκρη του καυμού

που μ' έχει λησμονήσει.

Ποιός είπε "η απόσταση

ίσως και νάναι λύση";

Σούπα να γράφεις γράμματα,

να στέλνεις cartes- postal.

Με παίρνουνε τα κλάμματα

τις νύχτες, κι ο Chagall

που έρχεται στον ύπνο μου

διόλου δεν ωφελεί.

Ξέρεις, νομίζω μάλιστα

πώς μοιάζει με απειλή

για εκείνα που δεν έκανα

ή που μπορεί να κάνω.

Πληρώνω αμαρτήματα

γι' αυτό και δεν Σε φτάνω.

Γύρνα, λοιπόν και πάρε με

μέσα στην αγκαλιά σου

και πλοία με ενάντιο άνεμο

ας γίνουν τα φιλιά Σου.

Ωρα για φωτιές.



Τα πράγματα είναι απλά. Η χώρα είναι υπό κατοχή. Ποτέ άλλοτε πολιτική ηγεσία δεν συναίνεσε με τόση σπουδή στην παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας. Το καθεστώς επιτήρησης που μας επιβλήθηκε δεν έχει σκοπό να εξυγιάνει τίποτε. Επιδιώκει να διαμορφώσει μία πραγματικότητα εξαθλίωσης και να διασφαλίσει την διαιώνησή της (με τα δεσμά του δανεισμού). Στο όνομα της "παραγωγικότητας" και της "ανταγωνιστικότητας" (λες και τα κράτη είναι επιχειρήσεις όπως η Coca Cola και η Pepsi) όλες οι επεμβάσεις γίνονται στον περιορισμό του δημοσίου τομέα, στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, με δύο στόχους. Την "κινεζοποίηση" της αγοράς εργασίας (με κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, εργασιακών δικαιωμάτων, μεροκάματα και μισθούς πείνας, περιορισμό ή και κατάργηση της κοινωνικής προστασίας, απαλλαγή εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές) ώστε το εργατικό κόστος να συμπιεστεί σε βαθμό τέτοιο που θα επιτρέπει την κερδοφορία του κεφαλαίου και την εξαθλίωση του εργατικού δυναμικού και δεύτερο στόχο την λεηλασία του δημόσιου τομέα από το ιδιωτικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με το όραμα των νεοφιλελεύθερων οικονομολόγων της σχολής του Σικάγου, οι μόνοι τομείς που θα παραμείνουν στην ευθύνη του κράτους, θα είναι ο στρατός και η αστυνομία. Οι βραχίονες της καταστολής που θα χρειαστεί το κεφάλαιο για να αντιμετωπίσει όλους όσους θέλει να εξαθλιώσει.Σήμερα, στην Ελλάδα, ξεκινάει ένα πείραμα. Με αφορμή την παγκόσμια κρίση που ο ίδιος ο αχαλίνωτος καπιταλισμός δημιούργησε, καταφεύγει στην έσχατη λύση για να εξασφαλίσει την επιβίωσή των ελαχίστων "εχόντων". Στην εξαθλίωση των ανθρώπων. Η αντίσταση δεν είναι θέμα πολιτικής επιλογής ή απόφασης. Είναι θέμα αξιοπρέπειας και ευθύνης.

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

The Beatles - Across The Universe

Ελλάδα 2010

Θα είναι ανοικτά τα Τέμπη αυτό το Σαββατοκύριακο. Πάλι εξοδούχοι είμαστε...

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Dream a Little Dream by Louis Armstrong

Αρχή του παραμυθιού, καλησπέρα σας.

Κάθε πείραμα είναι μία καινούργια λέξη. Αν νοηματοδοτεί κάτι, μένει. Αν όχι, γυρίζει εκεί που κρύβονται όλα όσα λέμε.Οσα σκεφτόμαστε, δεν μένουν κάπου. Η σκέψη είναι περιπλανώμενος νομάς μέχρι να εγκατασταθεί κάπου. Αν το θελήσει. Τα υπόλοιπα, στην πορεία.